Sélection de Grains Nobles - specialitet fra Alsace.
Sjælden og prestigefyldt vin med en ekstrem koncentration og fantastisk aromatisk rigdom.
Vinens karakter:
Denne vin har en utrolig bred smagspalet af blandt kogte ferskner, kandiseret citronskal, frugtkage, karamelliseret smør, karamel og blommekage. Hertil kommer forskellige elementer, såsom kirsebær, hindbær og abrikoser. Graciøs, velstruktureret og helt på toppen nu. Alligevel er den gjort af et stof, der betyder, at den sagtens kan ligge i kælderen mange år endnu.
Hvad er vinen velegnet til?
En vin som denne bør nydes uden "forstyrrende" tilbehør. Dog vil den også være rigtig lækker til en Crême Brulée.
Serveringstemperatur cirka 13 grader.
Drikkevindue ifølge Château d'Orschwihr:
Minimum: 5-10 år fra høståret
Optimalt: 11-25 år fra høståret
Maksimalt: 35-40 år fra høståret
Sélection de Grains Nobles (SGN):
SGN er en forædling af Vendange Tardive, som er en sød vin der udelukkende produceres i Alsace. SGN indeholder endnu mere sukker end Vendange Tardive. Druerne vil derfor ofte være ramt af botrytis. De fire tilladte druesorter er Riesling, Muscat, Gewürztraminer og Pinot Gris. Det naturlige sukkerindhold skal være på mindst 110 Oechsle (256 g/l) for Riesling og Muscat eller 120 Oechsle (279 g/l) for Gewürztraminer og Pinot Gris. Derudover gælder de samme regler som for Vendange Tardive. Til forskel fra Vendange Tardive er en Sélection de Grains Nobles altid sød.
Denne vin indeholder 132 gram sukker per liter.
Om producenten:
Første gang vinene fra Château d’Orschwihr bliver nævnt i historiebøgerne er helt tilbage i 1600-tallet, men faktisk hævdes det at der allerede under romertiden blev produceret vin her – myten bliver nok aldrig bevist men faktum er, at der i dag fremstilles hvidvine i absolut topkvalitet på dette slot.
Vi har gennem snart 30 år forhandlet vinene fra Château d’Orschwihr, først med den daværende ejer, Hubert Hartmann, og nu med hans søn, Gautier. Det helt unikke – og der hvor Château d’Orschwihr skiller sig ud fra mængden – er deres tilgang og filosofi bag vinfremstillingen: Der lægges stor vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet. Det betyder i praksis at sådan noget som kunstgødning og ukrudtsbekæmpelse bliver begrænset til et minimalt niveau. Man har også klare regler for at der ikke må bruges giftige pesticider – både for de ansattes og for den omkringliggende faunas skyld.
Meget usædvanligt er det også, at man på Château d’Orschwihr har valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine.
Høstudbyttet er også meget begrænset. Eksempelvis dikterer reglerne i Alsace at en producent må have et maksimalt høstudbytte på 61 hektoliter pr. hektar, til en Alsace Grand Cru vin – hos Château d’Orschwihr har man valgt at reducere det til 45 hektoliter pr. hektar! Igen for at opnå den fuldstændige og uforfalskede karakter i druen og i sidste ende vinen.
Hvis du kunne tænke dig nogle, i særklasse, store oplevelser fra Alsace, så anbefaler vi dig at stifte bekendtskab med vinene fra Château d’Orschwihr!