Domaine Armand Rasteau
v/6 fl.
120,00
v/1 fl.
169,00
Malvasia Nera
v/6 fl.
89,00
v/1 fl.
149,00
Piemonte Barbera - San Rocco
v/6 fl.
150,00
v/1 fl.
199,00
Langhe Nebbiolo - San Rocco
v/6 fl.
100,00
v/1 fl.
149,00
Virna Barolo "Noi" DOCG
v/6 fl.
330,00
v/1 fl.
349,00
Barbera d'Asti Superiore Terre Sabaude
v/6 fl.
69,00
v/1 fl.
99,00
Appassimento La Forte
v/6 fl.
79,00
v/1 fl.
119,00
 

Hvilken vin passer bedst til julemaden?


Den gode, klassiske julemiddag stiller høje krav til vinen i glasset. Vinens rolle er at balancere fedmen og kompleksiteten i maden og samtidig supplere og komplimentere smagene uden at overdøve dem.

Til den klassiske danske julemad, som oftest består af flæskesteg, and eller gås med brun sovs, rødkål og brunede kartofler, diskes der for alvor op med en smagseksplosion. Vi skal derfor bruge en potent vin, som kan hamle op med både fedt, syre og sødme – men også salt og krydderi.

Rødvin er typisk det oplagte valg, da hvidvine for det meste ikke kan følge med smagsintensiteten.

Italiensk vin til julemaden


Italien byder på et bredt udvalg af kraftige rødvine, som kan harmonere med julemaden. Den italienske stil fokuserer især på balancen mellem frugt, syre og tannin, som typisk er i den høje ende. Syren skærer gennem fedtet og tanninerne binder sig til proteinerne. Frugten smelter sammen med sødmen fra maden, og alkoholen giver struktur til den kraftige og fyldige smag.

Det mest klassiske valg er rødvine på appassimento-metoden som f.eks. Amarone. Disse vine er nærmest som et måltid i sig selv med en enorm fylde og struktur. Syditalien byder ligeledes på en blød solmodenhed, som matcher julemadens fedme.

Alternativt kan fedtet udlignes med de mere syrerige og tanninholdige klassikere fra Piemonte og Toscana.

Fransk vin til julemaden


Fransk vin er epicentret og pioneren for klodens moderne vinproduktion. Her finder man fremragende valg til dansk julemad, som kan matche de komplekse og kraftige smage

Der er ingen vej udenom Rhônedalen, når man snakker franske julevine. Det er her i Sydfrankrig, at man finder nogle af landets mest drikkevenlige og kraftige rødvine, som ofte er domineret af den saftige Grenache Noir-drue. Disse vine mestrer at hamle op med sødmen, intensiteten og krydderierne i julemåltidet. Mange familier har en tradition med, at vinen til maden juleaften skal være en Châteauneuf-du-Pape – en tradition som giver god mening.

Man producerer også Syrah i det sydfranske, som dog fokuserer mere på krydderi, syre og kødfulde noter, som også kan skære gennem fedtet i eksempelvis juleanden.

Den mest ikoniske rødvinstil i verden er fra Bordeaux, som på eksemplarisk vis forener frugt, fad og struktur. Disse vine kan hamle op med både fedt og protein grundet et standhaftigt syre- og tanninindhold. Nyere årgange af Bordeaux er tilmed også saftige, frugtige og fadprægede, hvilket klæder sødmen i kartoflerne og krydderierne i rødkålen.

Er man fræk, er det muligt at parre juleretterne med champagne, som kommer i flere forskellige sødmegrader. Ønsker du en mundrensende effekt, er champagne altså et spændende og alternativt valg, som tilmed er enormt stilfuldt.

Bobler til nytårsaften


Nytårsaften er årets vigtigste Champagne-dag. Det er aftenen, hvor de store kanonslag findes frem, og hvor hvert et brag fra propperne intensiverer festlighederne. Her er de gode huskeregler til nytåret, og vores anbefalinger til champagne og mousserende vine til nytårsaften.

Nytårsaften starter særligt ud i år. Det er nemlig første gang, at Kong Frederik X holder sin nytårstale, hvilket naturligvis skal fejres med manér. Som en god huskeregel bør de bedste, tørre champagner serveres som aftenens første, mens smagsløgene og sindet stadig er friske og klar på stimulans.

Find derfor en champagne med en tørhedsgrad som Brut, Extra Brut eller Brut Nature, som renser munden og forbereder dig på en overdådig aften fuld af smagsoplevelser.

Start gerne med Blanc de Blancs champagne, som udelukkende fremstilles på Chardonnay-druen, da disse vine har mere fokus på grønne æbler og sprødhed. Bevæg dig derefter over mod Blanc de Noirs, hvor de røde druer, Pinot Noir eller Pinot Meunier, dominerer med fyldigere og dybe rødfrugtede noter.

Når kransekagen serveres, er det absolut nødvendigt med restsødme i vinen. Vælg derfor en Demi-Sec. Champagne kan være bekostelig, men heldigvis findes der også Crémant, som produceres med samme metode som en Champagne, men ofte på andre druesorter og med mindre flaskelagring. Disse vine er typisk mere frugtige og friske, og tilmed også prisvenlige.