Late Bottled Vintage med styrke og finesse
Vintage Port og LBV repræsenterer begge et udvalg af portvine fra et enkelt år. Den grundlæggende forskel mellem de to stilarter ligger i den måde, hvorpå de er modnet. Vintage Port opbevares i trætønder i cirka tyve måneder, før den flaskes, hvor den vil fortsætte med at modne. Late Bottled Vintage, som navnet antyder, tappes senere og forbliver i tønderne i mellem fire til seks år. I denne forholdsvis lange lagringsperiode modnes en LBV og "sætter sig" – den er klar til at drikke og behøver ikke at dekanteres.
Vinens karakter:
Fyldig og elegant med smag af krydderier, rosiner og rød frugt. Dejlig balanceret med en fløjlsblød, men fast tanninstruktur, der fører til en lækker lang finish.
Hvad er vinen velegnet til?
Serveres som tilbehør til ost, dessert eller alene som afslutningen på et måltid. Vinen er ufiltreret og vil fortsætte med at udvikle sig i flasken. Som følge heraf kan den give en let aflejring.
Serveringstemperatur cirka 15 grader. Efter åbning kan vinen holde sig i flere uger i køleskabet.
Sådan er vinen fremstillet:
Denne LBV er lavet på 40% Touriga Nacional, 40% Touriga Francesa, 10% Tinta Roriz og 10% Tinto Câo. Den er lagret i fem år på gamle træfade af forskellige størrelser.
Om producenten:
Quinta da Romaneira er en af de største ejendomme i regionen med i alt 412 hektar land og 3 kilometers flodfront ved Douro. Vinmarkerne er plantet på terrasser på ejendommens stejlt skrånende bakker. Romaneira besidder mange dale og forbjerge, og rummer adskillige mikroklimaer og forskellige sydøstlige, sydvestlige og sydvendte skråninger.
Flere af Romaneiras vine er stedspecifikke og kommer fra små individuelle parceller, hvilket afspejler kompleksiteten og mangfoldigheden af hele vingården. Alle vine er udelukkende lavet af druer fra egen vingård - et karakteristisk kendetegn ved vinene hos Quinta da Romaneira.
Romaneira blev i 2004 renoveret, hvor de gamle vinstokke er blev kærligt piftet op og plejet. Vinstokke er også blevet genplantet, hvilket giver en bredere vifte af udtryk for de forskellige mikroklimaer og individuelle terroirer på vingården.
Selvom teknologi i sig selv ikke kan lave en fantastisk vin, besluttede man i 2005 at bygge en ny vingård på Romaneira. For Christian Seely og Antonio Agrellos var dette en længe ventet drøm, at få mulighed for at konstruere den ideelle Douro Valley-vingård, startet helt fra bunden. De fleste vingårde i Douro er langt fra ideelle, da de går tilbage til deres oprindelse fra det 18. eller endda 17. århundrede. Dette gør dem meget maleriske, men normalt ikke særlig praktiske. På Romaneira var man i stand til at grave et stort hul i jorden og derefter bygge den vingård, man ville have.
Quinta da Romaneira udtrykker i dag, efter mere end 260 års eksistens gennem sine vine, den fulde potentielle storhed af sit historiske terroir - simpelthen portvin i verdensklasse!