HVILKEN PORTVIN SKAL DU VÆLGE?
For mange er portvin den søde, mørkerøde drik, der serveres til risalamanden juleaften. Men den traditionsrige portugisiske vin kommer i mange afskygninger fra en nøddeagtig Tawny til en frisk, hvid portvin og en kølig, pink rosé. Bland med tonic, og vupti – så du har en sommer-cocktail.
Der findes to hovedtyper af portvin: fadlagret og flaskelagret. De fadlagrede er perfekte til kager med tørret frugt, nødder og mandler. De flaskelagrede er gode til ost og desserter. Men så enkelt er det alligevel ikke altid. I denne guide får du først nogle faktuelle informationer om portvin. Senere hen går vi i dybden med de enkelte typer, og hvad de egner sig til.
Portvinsfakta
Portvin er vin fremstillet på druer høstet i Portugal, særligt fra vinområdet omkring Douro-dalen i det nordlige Portugal. Druesaft, -skaller og -kerner gærer til vinen når en alkoholprocent på seks til syv, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Portvin opnår i reglen 20 procent alkohol. Herefter er det den måde og periode hvorpå vinen lagres, der afgør, hvilken type portvin der skabes. Grundlæggende findes der to typer portvin: Ruby og Tawny port, inden for hvilke der findes flere forskellige varianter.
Ruby
Klassisk Ruby er de mørke portvine fra et bestemt høstår. Fordi vinen kun lagrer på egetræsfade i to til tre år, inden den tappes og kommes på flaske, får vinen ikke meget ilt, hvilket forklarer den dybe, røde farve. Ruby-vine har smagsnuancer af svesker, blommer, kirsebær, kanel, lakrids og mørk chokolade.
Underkategorier til Ruby er blandt andre Late Bottled Vintage (LBV) og Vintage Port:
LBV portvin
LBV portvin er fremstillet på druer fra samme høstår. Vinen ligger på fad i fire til seks år, før den tappes på flaske. De fleste LBV'er er drikkeklar, når de flaskes. I en LBV er der masser af tørret frugt, især rosiner og svesker, hints af nødder og markante tanniner. LBV er klar til at blive drukket når den kommer på flaske. Nyd den afkølet eller tempereret – det er en smagssag - og drik flasken inden for 2-3 uger efter den er blevet åbnet - der smager den bedst. Når du drikker LBV er oste som parmesan eller stilton oplagte at spise til, men dens sødme passer også perfekt sammen med chokoladedesserter.
Vintage
Vintage-portvin er den absolutte superstjerne. Vintage laves kun i de bedste høstår af udsøgte kvalitetsdruer. En årgangsportvin skal ligge lang tid i flasken før den frigiver sin fulde smagsoplevelse og typisk smager den bedst 15-30 år efter høståret. Vintage port byder på en fyldig, sødmefuld oplevelse, fuld af nuancerede smagsindtryk. Her vil du opleve solbær, mærke kirsebær, chokolade, kaffe, figner og meget mere.
Årgangsportvine er ufiltrerede og skal næsten altid på karaffel når man åbner dem. Nyd den lettere afkølet og gerne samme dag som du har åbnet flasken.
Vintage er oplagt at servere til stærke, cremede oste som gorgonzola, stilton, roquefort eller blåskimmelost, hvor den komplekse sødme fra portvinen får det hele til at gå op i en højere enhed. Andre gode serveringstips er mørk chokolade, figner og valnødder.
Tawny
Tawny portvin lagres på træfade i minimum 3 år og gennem denne lagring mister den en del af farvepigmenten og bliver gyldenbrune i farven - kaldet Tawny på engelsk som også har givet portvinen sit navn. Tawny er knap så sød som sine mørke kolleger. Du finder dog stadig sødme i en tawny portvin. Her er der karamelliserede noter og vanilje der væves sammen med tørret frugt, særligt appelsiner, søde figner og mokka noter.
Tawny lagres i mindst 3 år, men har oftest en aldersbetegnelse på 10, 20 eller helt op til 40 år der fortæller gennemsnitsalderen på de vine der er brugt. Tawny skal nydes afkølet og kan serveres med oste som pecorino eller manchego - og så naturligvis risalamande, hvor den diskrete sødme og noterne af nødder for alvor kommer til sin ret. Den lange lagringsproces betyder at Tawny kan holde sig i op til 4 uger i køleskab efter åbning.
Colheita
Colheita betyder høst på portugisisk og er i realiteten en årgangsportvin der er lagret på træfad siden høståret. Colheita er stærkt beslægtet med Tawny portvin. Den afgørende forskel er, at Colheita er vin fra det år der står på etiketten, hvor Tawny er en blanding af mange vine med en gennemsnitsalder på minimum 3 år.
Colheita er oftest bedst når den, ligesom Vintage, har fået lov at lagre i mange år. Her vil noterne af nødder og tørret frugt for alvor komme til deres ret og ligesom Tawny, passer Colheita rigtig godt til faste oste og risalamande.
Pink Port
En Pink Port – eller Rosé-port – er egentlig en Ruby, men den bliver gæret ved lav temperatur og har kun en kort kontakt med drueskallerne. Derfor bliver den rosé i farven, og den smager også af lidt lettere frugter såsom hindbær og jordbær. Den kan nydes køleskabskold som den er. Du kan også lave en virkelig lækker drink med 1 del Pink Port og 3-4 dele tonicvand, alt afhængigt af hvor sød du vil have den. Mums!
White Port
Inden for de sidste år er hvid portvin blevet populært. Hvid portvin laves ligesom en tawny, og går derfor ind under samme kategori som disse, men de hvide portvine er udelukkende lavet på grønne druer. Fadlagring og iltning gør at vinen dog ikke er ‘hvid’, som vi kender den fra eksempelvis hvidvin, men en lækker gylden farve. De fleste hvide portvine bliver faktisk mørkere med alderen, hvor det er omvendt med almindelig tawny, der gerne bliver lysere med alderen.
De grønne druer er nogle andre sorter end de røde, og bidrager derfor med anderledes smagsnuancer til vinen. Ofte er vinene mere friske og frugtede end almindelig tawny’er. Fadlagringen af vinene bidrager ligeledes med ændrede smagsnuancer. Mange hvide portvine med lidt alder har ofte også noter af forskellige nødder, tørrede frugter og blomster.
De hvide portvine kan bruges til mange forskellige ting. Aperitif er en sikker vinder, til forret er de også gode til fed fisk, og til dessert er deres sødme er lækkert akkompagnement. Det klæder dem ofte at blive afkølet. Hvis du har mod på det kan de blandes med tonicvand og blive til en Port Tonic.
Der findes flere forskellige typer hvide portvine: Fine White, White Reserve, Dry White, Semi Dry White, 10 års White og 20 års White.
Spørgsmål & svar
Hvad er portvin?
Portvin er en alkoholforstærket vin fra Portugal med en rig historie. Den søde eller tørre vin serveres verden over som hygge- og dessertvin, og er lavet med en række forskellige druer i to store stilarter: Ruby og Tawny. Portvin kan eksempelvis smage af karamel, bær, chokolade og krydderier, og er høj i alkohol takket være tilsætning af brandy. Navnet Port (havn) er afledt af kystbyen Porto, og den fantastiske drik produceres kun i Douro-dalen.
Hvad spiser man til portvin?
Portvin går utrolig godt sammen med ost. Tawny portvin passer usædvanligt godt sammen med Stilton. Samme type portvin passer også godt til hvid cheddar, Manchego ost og tørrede kirsebær eller enhver hård fåremælksost. Ruby portvin har en tendens til at egne sig godt til modne cheddaroste serveret alene eller med dadler. Generelt passer de blødere oste som brie eller camembert dårligt med portvin, da de er for milde og søde.
Hvordan skal portvin opbevares?
Vin er generelt følsom over for ændringer i temperatur og sollys, og portvin er ingen undtagelse. Derfor opbevares portvin bedst på et mørkt sted med en konstant temperatur. Den præcise temperatur er ikke lige så vigtig som dens konsistens. Prøv dog at holde det inden for omkring 10 til 20 grader, hvor lige under 15 grader er ideelt.
Hvor hurtigt skal portvin drikkes, når flasken er åbnet?
Har du åbnet en flaske portvin, men ikke fået drukket det hele, skal du ikke fortvivle. Sæt proppen på og opbevar flasken i køleskabet.
En tommelfingerregel er: ”jo længere tid på fad – jo længere tid kan portvinen holde sig efter åbning.”
• Vintage og Late Bottled Vintage mister hurtigst deres friskhed efter åbning og bør drikkes i løbet af et par dage.
• Ruby kan holde sig lidt længere tid efter at flasken er åbnet – godt en uges tid.
• Tawny, Colheita og hvid portvin kan holde sig i længere tid pga. den lange fadlagring.
Men husk: På med proppen og opbevar flasken på køl.
Hvilken temperatur skal portvin serveres ved?
For at få den bedste oplevelse af din portvin, er det vigtigt, at du serverer den ved rette temperatur.
• Rosé portvin skal serveres ved 4-7˚C
• Hvid portvin skal serveres ved 8-10˚C
• Tawny skal serveres ved 12-15˚C
• Late Bottled Vintage, Vintage og Ruby skal serveres ved 16-18˚C