Du kender nok Amarone og Ripasso – men hvad med Recioto? Fælles for dem er, at de alle stammer fra Valpolicella og er domineret af Corvina-druen. I dette afsnit retter vi fokusset på Veneto-regionens vidunderdrue, hvor vi kigger nærmere på hvordan den opfører sig; hvor den dyrkes henne, og hvilke vinstile, den står bag. Corvinaen er en rigtig darling blandt de danske vinfans, så det er værd at vide, hvad den går ud på! |
|
Nørderiet forsætter i femte del om vitikultur. Denne gang skal vi til at kæde alle de informationer, som du har lært fra de forrige afsnit sammen. Din viden skal nemlig afprøves i praksis, hvor du guides igennem en hel sæson i en vinmark. Gør dig klar til at lære mere om væksten, beskæringsteknikker, og hvordan, man vedligeholder vinmarken gennem året. |
|
I dette afsnit skal vi kigge på Viognier-druen, som du måske ikke oplever så tit. Egentlig er det en ikonisk og velkendt hvidvinsdrue, men som bare skiller sig meget ud fra alle de andre klassiske sorter derude. Med Viognier er der nemlig smæk på parfumeringen, frugtnoterne og fylden. Det er heftige og smagfulde vine, som man fremstiller på Viognier, og det er svært at finde noget, som kan måle sig med karaktertrækkene fra den her enestående sort. Så lyt med, og bliv klogere på, hvad den kan! |
|
Herhjemme har vi måske en opfattelse af, at vin kun produceres syd for Danmark. Virkeligheden er dog, at der fremstilles masser af spændende vin inden for vores egne landegrænser, som kun bliver bedre og bedre for hvert år, der går. Vinens fremtid ligger bl.a. i Skandinavien, og i dette afsnit skal du høre fra Sven Moesgaard, som står bag Skærsøgaard; en af pioneerne på den danske vinscene. |
|
I flere århundreder var Gamay-druen en udskældt drue, men i dag er det en af verdens mest populære druesorter, som i de seneste år har lokket en masse nye vindrikkere ind i vinverdenen. Gamay hører til i Beaujolais-området i Bourgogne, så det er netop dette område, der fokuseres på i dag. Bliv meget klogere på denne fantastiske og spændende Gamay-drue og find ud af, hvad det er, den kan byde på! |
|
Amaro er en rimelig overset spiritusform, som typisk ikke får den hæder, den fortjener. Det mærkelige ved det er, at amaro alligevel bliver drukket i stor stil verdenen over – men det er måske de færreste, som faktisk ved, når der er amaro i glasset. I dette afsnit lærer du om amaro-kategorien og produktionsmetoderne. |
|
I del 4 af vores omfattende serie om vitikultur, bliver du klogere på alle de overvejelser, der skal laves, når man planter en vinmark. Lær hvordan, man vælger den rigtige mark og et passende plantemateriale og find ud af, hvordan man opbygger en vinmark; hvordan man planter og hvordan man træner vinstokkene. |
Mange forbinder tequila med heftige drukture og tømmermænd, hvilket har gjort, at agavespiritus længe er blevet efterladt i skyggen. Gennem de seneste år har agavespiritus dog oplevet en vanvittig vækst, da forbrugerne har fundet af, at det faktisk er en af verdens mest unikke og interessante spiritusformer på markedet. I dette afsnit lærer du om tequila, mezcal, sotol og raicilla, hvor du bliver klogere på historien; hvor agaven dyrkes; hvordan agavespiritusser produceres og hvordan, man drikker det. |
Tredje del af vores nørdede serie om vitikultur handler om jorden, som jo konstant nævnes af både producenter og vinentusiaster. Men hvad er hoved og hale i det? Hvad er det egentlig, der er så vigtigt ved jorden i vinmarken? Har det virkelig nogen betydning? Alt dette får du svar på i dette afsnit, hvor alt fra jordens fysiske og kemiske sammensætning ift. vinstokkene gennemgås. |
Der er ingen rigtig nydelse af vin uden et ordentligt vinglas. Der findes et kæmpe hav af forskellige glas på markedet, som alle kan bruges til forskellige vinstile, men hvordan bliver vinglas lavet, og hvordan designes de? Hvor stammer glasset fra, hvordan opfanges smage på tungen, og hvilke vinglas har du brug for? Alt dette lærer du mere om i dette afsnit! |
Når du tænker spansk og portugisisk vin, får du nok Tempranillo-druen og portvin i tankerne. Det er også La Rioja, Castilla y León og Douro-regionerne, som høster den største hæder. Hvor bliver hvidvinene dog af? Her skal vi til Galicien i det nordvestligste hjørne af Spanien, og lige ovre på den anden side af grænsen i Portugals, Minho-region. I disse to regioner laver man nemlig sprøde, frugtige og forfriskende vine på Alvarinho-druen – eller Albariño på spansk. Det er her, man finder Den Iberiske Halvøs mest værdsatte hvidvine – så bliv klogere på denne fantastiske Alvarinho i dette afsnit! |
Alle elsker at drikke kvalitetsvin, som ikke springer budgettet. Muscadet-hvidvinene fra Loiredalen er nogle af verdens mest klassiske og prisvenlige kvalitetshvidvine, hvor de bedste af slagsen kan skaffes til under 200 kr. Desuden kan de også gemmes i kælderen i flere årtier! I dette afsnit bliver din horisont udvidet med denne oversete perle. Louise Chéreau fra vores fabelagtige producent, Chéreau Carré, er gæst, hvor hun kommer med lidt insiderviden omkring Muscadet. Lær om klimaet, druerne, geologien, vinfremstillingsmetoderne og appellationerne, samtidig med, at du får et indblik i vinene fra Chéreau Carré! Husk at lytte til afsnit 19 om Loiredalen, så du har et overblik over regionen! |
Østrigs vigtigste druesort er Grüner Veltliner. Det er måske ikke den drue, der ringer de fleste klokker, men det er dog en sort, som du virkelig skal holde øje med! De seneste år har den nemlig stormet frem som en af de nye fremførende darlings, som skal konkurrere med de store og etablerede hvidvinsdruer. I øjeblikket får du rigtig meget vin for pengene, når du køber Grüner Veltliner, da den stadig er relativt ukendt blandt gængse forbrugere. Man skal derfor udnytte chancen for at drikke kvalitets-Grüner til lave priser, mens det stadig er muligt. I dette afsnit lærer du om druens historie og ophav samt dens karaktertræk og smag. |
Piemonte-regionen sættes oftest i forbindelse med Nebbiolo-druen. Den mest plantede røde sort i Piemonte er dog Barbera, som du får en hurtig gennemgang af i dette afsnit. Det er en drue, som stadig er omgærdet af mystik, men den står dog bag en række forskellige stilarter, som er vidt udbredte på det danske marked; Barbera er derfor en druesort, du bør kende til! |
De fleste drikker deres flasker kort tid efter købet. De fleste vine er også beregnet til at skulle drikkes med det samme. Mange vælger dog også at investere i vine, som kan udvikle sig i flasken gennem flere år. Dette giver en belønning senere, da mange kvalitetsvine bliver bedre med alderen, hvor værdien af flasken så også kan stiger med tiden. Hvad sker der dog i flasken, mens den modner? Og hvordan sørger man for, at flasken opbevares korrekt? Det finder du ud af i dette afsnit, hvor også Rasmus Mahler fra Urbanwinebox deltager. |
Vi zoomer ind på USA’s mest prestigefyldte område, Napa Valley. Det er her, landets dyreste og mest luksuriøse vine kommer fra, og så er det er også det område, som for alvor har åbnet op for hele den oversøiske vinproduktion. I dette afsnit ser vi nærmere på historien, klimaet, druerne og de 16 underappellationer, som der findes i Napa Valley. Husk at lytte til afsnit 17, hvis du lige vil have det grundlæggende med om staten. |
Savagnin-druen er en af verdens ældste druesorter. Derfor er det også svært at finde ud af, hvor den helt præcist stammer fra. Du har måske heller ikke hørt om den før, men den er faktisk forælder til nogle af de mest populære druesorter i verden. Den har også haft tid til at mutere sig, så derfor skal vi snakke om tre versioner af Savagnin – nemlig Savagnin Blanc, Savagnin Rose og så Gewürztraminer, som du sikkert kender. |
Hedvine er ikke ligesom almindelige bordvine. Ligesom mousserende vine, så er hedvine nemlig resultatet af en proces, der overgår den almindelige og simple vinifikation. Man manipulerer altså med hedvinene ved at tilsætte druespiritus, som forstærker basevinen. Dette giver mere krop, varme, holdbarhed og et langt større gemmepotentiale. Bliv klogere på de mest populære hedvinstyper, som er portvin, madeira og masala. Sherry er undladt i dette afsnit, da du allerede kan finde en dybdeborende gennemgang om emnet i afsnit 23. |
De fleste tænker nok, at Portugal kun handler om portvin. Det er dog et vinland, som er ved at opbygge et lovende arsenal af tørre kvalitetsvine i alle farver. De bruger også en lang række indfødte druesorter, som du måske aldrig har hørt om før. Derfor kan portugisisk vin være svært at forstå, da de satser på deres egne lokale traditioner. Når du har hørt dette afsnit, så kender du dog historien, regionerne, appellationerne og druerne. |
Merlot er en rigtig pleaserdrue, som producerer nogle saftige, bløde og drikkevenlige vine. Det er en rød drue, der dominerer i Bordeaux, og som står bag regionens dyreste vine – men den har naturligvis også spredt sig til resten af verden. I dette afsnit ser vi på, hvor den dyrkes, og hvordan den opfører sig ude i marken. Vi kommer desuden ind på historien og lærer du også, hvordan vinene smager. |
Fra Børsen i København, taler vi med endnu en af vores dygtige producenter. Mød Mandy Dewing, som er salgs- og marketingmanager for Saronsberg, som ligger i Tulbagh i Sydafrika. Mandy fortæller bl.a. om Saronsbergs historie, og om hvordan det er at producere vin i Sydafrika. Husk at lytte til afsnit 21, hvis du vil have genopfrisket din overordnede viden om Sydafrika. |
Syrah er en rigtig populær rødvinsdrue, som producerer robuste og kraftige vine med masser af koncentration og struktur. Det er en international druesort, som er vidt udbredt i verden – og så er den et godt alternativ til den ellers dominerende Cabernet Sauvignon. Men hvor dyrkes den? Hvor stammer den fra? Hvordan smager den, og hvordan opfører den sig i marken? Det finder du ud af i dette afsnit. |
Danmark er ikke særligt kendt for at være et whiskyproducerende land. Whisky er altså stadig nyt og spændende i Danmark, men kvaliteten er dog helt i top, og der bliver høstet store internationale priser for de danske whiskyer. I dette afsnit får vi en snak med de danske whiskyproducenter. Hør fra Hans Martin Hansgaard fra Stauning Whisky, som er Danmarks ældste whiskyproducent - og så hører vi også fra Jes Mosgaard fra Mosgaard Whisky, som ligger på Sydfyn. Begge producenter gør dig klogere på, hvad vi har at byde på her i lille Danmark. |
Whisky er en af verdens mest populære spiritustyper, og de produceres i rigtig mange lande. Men hvordan er de lavet? Det finder du ud af i dette afsnit, hvor du guides gennem korntyperne, fermenteringen og destilleringen samt lagringsmetoden. Til sidst gennemgås også whiskylandene, så du er klædt på til at vælge din næste flaske. |
I dette afsnit vender vi tilbage til New Zealand, men vi zoomer ind på en bestemt appellation denne gang – nemlig Marlborough. Her finder man 70% af New Zealands vinmarker, og det er også her, vores dygtige producent, Yealands, hører hjemme. Vinmageren fra Yealands, Natalie Christensen, er med i dette afsnit, hvor hun fortæller om vinene, druerne og livet som vinmager i Marlborough. Husk først at lytte til afsnit 9 om New Zealand, hvis du først vil have en overordnet viden om New Zealand. |
I dette afsnit fortælles der om Garnacha-druen, som de fleste nok kender under navnet, Grenache. Det er en drue, som findes i tre forskellige farvevarianter, men globalt set er det dog den røde Grenache Noir, som folk kender bedst. Den producerer nemlig saftige og kraftige vine, som er sindssygt populære herhjemme. Bliv klogere på, hvor den kommer fra og hvordan den opfører sig ude i vinmarkerne - og så fortælles der selvfølgelig også om, hvordan den smager. |
Nu skal vi virkelig til at nørde! Vi starter nemlig en serie om vitikultur, som er alt det, der sker ude i vinmarken – og alt det, der handler om selve druerne og hvordan omgivelserne påvirker dem. I første afsnit starter du med at lære om vinplantens anatomi og hvordan den virker. Vi ser på dens opbygning, hvordan den er blevet domesticeret - og så lærer du bl.a. også om kloner, hybrider og rodstokke. |
Du har nok hørt ordet, sommelier. I grove træk er det en tjener, som er uddannet i at servere vin. Du har sikkert allerede mødt dem ude på restauranterne, men måske er du ikke helt klar over, hvad deres opgaver egentlig er, eller hvorfor, de egentlig gør, som de gør. Måske har du selv en drøm om at blive sommelier? Hvis dette er tilfældet, så skal du virkelig lytte med i dette afsnit, hvor du guides igennem, hvad der skal til for at være en topprofessionel sommelier. Her får du lidt insiderviden omkring sommelierbranchen. |
Sangiovese er en af verdens mest kendte druesorter, og så er det den vigtigste og mest udbredte sort i Italien, hvor den står bag nogle af de fineste og dyreste vine i verden. Heldigvis er Sangiovese rimelig nem at forstå, da den nærmest kun findes i Italien. I dette afsnit snakker vi om, hvor den kommer fra og hvor den dyrkes henne. Så lærer du også, hvordan den smager og hvordan den opfører sig i vinmarken. |
Vinverdenen handler ikke kun om bøger og teori – der skal jo også noget i glasset. Man skal jo hygge sig med vinen og smage sig igennem den endeløse verden af oplevelser og nye indtryk. Det skal dog også virkelig spille, når man gør det! Derfor kræves der også det rigtige værktøj. I dette afsnit snakker vi om vinudstyr. Det er nemlig noget, de færreste tænker over – men det er virkelig vigtigt, hvis du gerne vil tage vinen seriøst og få allermest ud af den. Så lad os se på, hvad du bør have stående klar derhjemme af gadgets og værktøj! |
Vi tager tilbage til Spanien. Tidligere har vi fokuseret på forskellige spanske regioner; f.eks. Castilla y Léon, La Rioja og Andalusien. Men der er meget mere til Spanien! I dette afsnit snakker vi nemlig om Catalonien, som ligger i det nordøstligste Spanien. Her laver man størstedelen af den spanske mousserende vin, Cava – og så er man også kendt for nogle af landets bedste og dyreste rødvine. Du har jo sikkert været i Barcelona, som er hovedstaden i Catalonien – så når du er dernede – hvad skal du så drikke? Og hvad handler catalansk vin om? Det finder du ud af i dette afsnit! |
Vinverdenen er pakket med myter og der er rigtig meget misinformation derude. Du har jo sikkert hørt, at vine med skruelåg er af dårlig kvalitet, eller at alle vine bliver bedre med alderen – eller at rødvin altid skal drikkes ved stuetemperatur. I dette afsnit gennemgås nogle af de mest udbredte myter om vin, hvor vi ser på, om der er hold i dem. |
Nu skal det handle om verdens mest plantede druesort, nemlig Cabernet Sauvignon, som historisk set er en af de nyere druesorter derude, men den er dog sindssygt populær i dag og dyrkes stort set alle steder i verden, hvor der er varmt nok. Den står bag nogle af de mest ikoniske og dyreste vine i verden – så hvor stammer den fra og hvordan opfører den sig ude i vinmarken? Hvor dyrkes den henne - og hvordan smager den? Alt dette finder du ud af i dette afsnit. |
Californien er en af de mest spændende vinregioner i verden, hvor producenterne har frihed til at gøre næsten lige hvad de vil. I dette afsnit dykker vi under huden på Silvia Cellars, som er en af vores dygtigste producenter. Antonio Silvia fortæller i dette afsnit om vineriet og om hvordan, det er at producere vin i Californien. Husk at lytte til afsnit 17 om Californien først, så du bedre kan forstå, hvad der bliver talt om. |
Hvilke klassiske rødvinstile kan man vælge og samtidig få noget for pengene? Kan man vælge de klassiske områder, eller skal man hive fat i nogle andre alternativer? Vinvalget er enormt og sindssygt uoverskueligt, hvis man ikke har den rigtige know-how, men i dette afsnit hjælper vi dig lidt på vej med prissætningen af rødvine. Der tages fat i alle de populære rødvinsdruer og rødvinsstile, hvor du guides hen til hvilke vine, du skal vælge, hvis du vil smage det klassiske udtryk uden at spendere en formue. |
I den spanske region, Andalusien, laver man sherry, som er vine, der produceres på en helt særlig måde. Det er virkelig prisvenlige vine, hvor man kan smage top-sherry til næsten ingen penge. Her hos Holte Vinlager sælger vi sherry og spiritus fra producenten, Romate. Det er et gammelt vinhus, som laver fantastiske sherry-vine med flere forskellige grader af sødme. De fremstiller også lækker spiritus – bl.a. brandy og gin! I dette afsnit fortæller, Borja Leal, om Romate og om hvordan, de laver deres produkter. Lyt gerne først til afsnit 23 om sherry, hvis du vil have mere baggrundsviden først. |
Når man står foran hyldevis af vine ude i butikkerne, så kan det være ret uoverskueligt med alle de forskellige navne på druer, områder og marker. For hvad skal man gå efter? Og måske vigtigst af alt: hvor får man mest for pengene? Det er et spørgsmål, vi får rigtig tit, og derfor giver vi dig her en lille guide til hvilke vine, du skal holde øje med, hvis du vil have mest value for money. I dette afsnit starter vi med hvidvinene. Så gør dig klar til at tage noter, for fremover bliver der nok penge at spare! |
Riesling er en af verdens mest hædrede hvidvinsdruer, da den skaber nogle vine, som udviser helt særlige geografiske karaktertræk - og så er de virkelig ekspressive og kan holde rigtig længe. Desuden laves de også i alle sødmeniveauer. Det er en favorit blandt vineksperterne, men i den grad også blandt forbrugerne, da det er intense og smagfulde vine, som har en virkelig stor friskhed. Tyskland er kongen af Riesling, men der findes alligevel et par andre Riesling-stile derude, som også anses for at være klassiske Riesling-udgaver. Dem tales der også om i dette afsnit. Lær lidt om druen og hvor den dyrkes henne - og så får du selvfølgelig også lært, hvordan Riesling-druen smager i de forskellige regioner! |
Dette er en fortsættelse af afsnit 39 om Washington, da der er mange klimatiske fænomener, der går igen i begge stater. Vi ser især på de elegante Pinot Noir-vine fra Oregon, som mange mener er den bedste region for Pinot i USA. I dette afsnit analyserer vi også klimaet i Oregon, og så gennemgår vi druetyperne, vinstilene og appellationerne. |
USA er et kæmpestort land, men faktisk er det et ret nyt vinland. I dag er det dog alligevel det fjerde mest vinproducerende land i verden! Selvom, at USA er så stort, så kommer langt det meste af landets vin fra Stillehavskysten. Californien står for 85% af hele USA’s produktion, men i den nordligste Stillehavsstat, der finder man Washington, som står for 5%, hvor der nærmest kun produceres premium-vine, som er blandt USA's mest populære. I dette afsnit lærer du om Washingtons specielle klimaer og om hvordan landskabet og jordbundsforholdene er skabt. Derudover gennemgås alle appellationerne, så du får en fornemmelse af, hvad der foregår i denne fascinerende vinregion. |
Sauvignon Blanc er klart en af verdens mest succesfulde hvidvinsdruer. Den har nemlig en helt særlig karakteristisk smag og så er den ekstremt forfriskende - og så producerer den også nogle virkelig højkvalitetsvine. Derfor så bliver den også dyrket over det meste af verden - og folk kan ikke få nok af dem - både fordi, de smager fantastisk, men også fordi, man kan få rigtig meget vin for pengene! I dette afsnit kigger vi nærmere på denne fantastiske drues historie og om hvordan den opfører sig ude i vinmarkerne. De vigtigste områder, hvor den dyrkes, gennemgås naturligvis også. |
I dette afsnit tager vi tilbage til Spanien. Hos Holte Vinlager har vi nemlig stor kærlighed for de spanske vine - og især dem fra producenten, Pradorey, som vi har handlet med i mange år! Pradorey ligger i Ribera del Duero, hvor de laver vine på Tempranillo-druen - og i dette afsnit har vi også Silvia Pascual med, som vil fortælle om vinene og om området. Husk først at lytte til afsnit 24 om Tempranillo, så du får alt den nødvendige viden om druen og hvor den ellers dyrkes henne. |
Nebbiolo-druen er Piemontes, og også hele Italiens, mest hædrede druesort. Den står nemlig bag nogle af verdens mest smagfulde og imponerende vine, som virkelig bare byder på det hele - både elegance, power og kompleksitet - men også holdbarhed! Det er ret nemt med Nebbiolo, da den næsten kun dyrkes i Piemonte i det nordvestlige Italien. Lyt med og lær mere om denne vidunderdrue, men husk at lytte til afsnit 11 om Piemonte først, så du får en idé om, hvordan regionen er opbygget. |
Dette afsnit handler om om den gode sags tjeneste. Hos Holte Vinlager har vi nemlig et samarbejde med Veteranfonden, som har skabt en virkelig unik gin, som vi kalder Mission Gin. Vi har produceret den sammen med destilleriet, Origin - og det er alt sammen for at hylde de danske veteraner og også for at give dig muligheden for at smage på verden! Mission Gin er nemlig lavet på helt særlige krydderier. Alt dette har vi fået en snak med ophavsmanden og initiativtageren til Veteranfonden om, som medvirker i afsnittet. |
Vi afslutter vores lille fokus på Bordeaux. I dette afsnit handler det om venstrebredden af Bordeaux, hvor det er Cabernet Sauvignon, der er i front i rødvinene sammen med Sauvignon Blanc og Sémillon for hvidvinene og dessertvinene. Så gør dig klar til at lære mere om appellationerne fra venstrebredden, som står bag de mest ikoniske vine i Bordeaux. Men husk at lytte til afsnit 10 og afsnit 29 først, så du får den vigtige grundviden med. |
Tiden flyver afsted - og nu er der altså gået endnu et år! Selvom, at årenes forløb er forskellige, så er årets sidste aften dog næsten altid den samme. Nytårsaften er også en traditionsbundet aften - så i dette afsnit ser vi på, hvad der skal være styr på ift. de våde varer! Der skal nemlig både vin, spiritus og cocktails på bordet, når vi byder det nye år velkommen. Så gør dig klar til at komme i nytårsmode - i dette afsnit bliver du nemlig helt genopfrisket og klar til den store aften! |
Champagne hænger uløseligt sammen med festlige begivenheder og luksus! Det er også en af de mest markedsførte vinstile i verden, som lever godt af sit fornemme omdømme. Der er dog ikke mange, der drikker Champagne til hverdag - og det er meget mystisk, da det er en af de mest alsidige madvine - og så smager det fantastisk. Champagne giver også et pift til de ellers rutineprægede hverdage. Bliv her klogere på denne fascinerende vinregion og lær mere om druetyperne, klimaet, historien, produktionsmetoden, områderne, etiketterne og klassifikationssystemet. |
Nu’ det jul igen! Årets mest traditionsbundne højtid står igen for døren, så det er tid til at opfriske hvilke vine og spiritus, der skal drikkes i julen. Få her det fulde overblik, hvor du får overskuelig og hurtig inspiration i den ellers hektiske juletid. Vi taler om vinparringer til julemåltidet samt den spiritus, som oftest følger efter maden. |
I dette afsnit holder vi en lille pause fra vinen... og så alligevel ikke. Det skal nemlig handle om Cognac, som jo egentlig bare er destilleret vin. Vi skal derfor stadig lære om druer, forskellige subzoner og selvfølgelig hvordan man laver cognac. Vi har Cyril Godet med fra vores fantastiske producent, Godet, som også kommer med en masse guldkorn. |
I dette afsnit vender vi tilbage til Bordeaux. Denne gang zoomes der dog ind på højrebredden, hvor man finder en række appellationer, der fokuserer på Merlot. Du kommer til at lære om de forskellige appellationer, deres klimaer og klassifikationer. Som gæst har vi også Franck Griffoul fra Vignobles Brunot, som er en af vores trofaste producenter, der står bag vores forskellige højrebreds-vinhuse. |
Du kender helt sikkert vinene fra Sydrhône, som er et af danskernes favoritområder. Men lige vest for Rhônedalen, der starter de to regioner, Languedoc og Roussillon. Her, der kan man finde vine, som er i samme stil, men som typisk koster langt mindre end dem fra Rhône. Det er et kæmpe område, som producerer tonsvis af flasker i mange forskellige vinstile - både rød, hvid, rosé mousserende og hedvin. I dette afsnit zoomer vi ind på de her to regioner og finder ud af, hvad det egentlig er, de laver dernede. |
Det kan godt være, at Pinot Noir og Chardonnay er de to mest prestigefyldte druesorter i verden. Men når det kommer til stykket, hvad er det så de danske forbrugere typisk hiver ned fra hylderne? Zinfandel-druen er i hvert fald det sikre valg - og med god grund. Den kan nemlig lave vine, som minder om både de populære vine fra Sydrhône - men også Amarone, som især også falder i god jord herhjemme. Zinfandel hedder også, Primitivo, i Italien - og i dette afsnit lærer du om historien bag denne drue, samt hvor den dyrkes henne. |
Syditalienske vine er virkelig populære i Danmark. Det er nemlig her, man får nogle solmodne og kraftige vine, som passer perfekt til de danske smagsløg. De fleste har nok smagt vinene herfra på et tidspunkt, men har du også styr på hvilke regioner, der står bag vinene og hvilke druer, man egentlig bruger? Hvis ikke, så kommer du i hvert fald til at lære det i dette afsnit. Så følg med nu, hvor vi gennemgår regionerne, Campania, Puglia, Basilicata, Calabrien og Sicilien - men vi svinger også lige forbi Sardinien, nu hvor vi er i gang. |
I den østlige del af Norditalien, der finder man tre regioner, som laver vine, hvor man bl.a. bruger særlige vinmetoder. Det er dog også her, hvor kulturer mødes, da mange af vinene henter inspiration fra nabolandene i nord og øst. Dette afsnit er et lynkursus, hvor du lærer om druerne og vinstilene i regionerne, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia og Veneto - men der kigges også lige hurtigt på Emilia Romagna. |
Der tages hul på endnu et afsnit i vores drueserie. Denne gang handler det om Spaniens signaturdrue, Tempranillo, som næsten kun producerer vin på Den Iberiske Halvø. Du kommer til at lære om druens biologiske karaktertræk, hvor der også kommer noget generel botanisk viden, og så ser vi nærmere på Spaniens to hovedregioner for Tempranillo, nemlig La Rioja og Castilla y León. |
Så skal vi tilbage til hedvinene, men denne gang handler det om sherry, som kommer fra et af de sydligste vinområder på fastlandet i Europa. Når du hører ordet, sherry, så tænker du nok på din bedstemor med lugten af mahognimøbler og cerutter - og så den søde sherry, som har stået åbent inde i skabet i flere år. Den side af sherry-verdenen, er dog mest for for dem, som bor uden for Spanien. De rigtige sherry-aficionados, de drikker nemlig de mere hædrede sherry-stile, som er knastørre, hvor hele processen bag skabelsen af dem er dybt fascinerende og også ret nørdet. Så læn dig tilbage og nyd dette indblik i vinverdenen, som virkelig er et kapitel for sig selv - det er nemlig nogle helt særlige vine, som du lærer at kende i dette afsnit. |
Det er måske ikke alle, der er klar over, hvad østrigsk vin egentlig går ud på - men det er faktisk godt for alle dem, som har fundet ud af, at man virkelig får høj kvalitet herfra. Det er nemlig fantastiske vine, der kommer fra Østrig, og de bliver kun mere og mere hypede. Det er nemlig et land, som laver vine på lokale druesorter, som folk ikke har så meget erfaring med, men når først, at vindrikkerne får øjnene op for dem, så stikker det altså af - for man får nemlig også rigtig meget vin for pengene her i Østrig. Få her et lynkursus, hvor du lærer om druerne, vinloven, klimaet og appellationerne. I dette afsnit bliver du klogere på Sydafrika som vinland, hvor du lærer om historien, om klimaerne, druerne og appellationssystemet, og så bliver de forskellige vinområder også gennemgået. |
Nu skal det handle om Sydafrika, som kommercielt set er et ret nyt vinland, men man laver dog alligevel nogle vine, som man virkelig skal holde øje med. De har nemlig taget den franske vinkultur til sig, og i dag, så laver de vine, som konkurrerer med forbillederne fra Europa. Men den høje kvalitet, man får ift. den lave pris, man betaler for vinene, den er dog meget bedre her i Sydafrika. I dette afsnit bliver du klogere på Sydafrika som vinland, hvor du lærer om historien, om klimaerne, druerne og appellationssystemet, og så bliver de forskellige vinområder også gennemgået. |
I dette afsnit hiver vi endnu en drue op af hatten - det skal nemlig handle om verdens mest populære og prestigefyldte hvidvinsdrue - nemlig, Chardonnay. Alle kender den, men det er nok ikke alle, der er helt klar over, hvor den stammer fra, hvor den bliver dyrket og hvorfor, den egentlig smager som den gør. Men det finder du af i dette afsnit - så følg med her i den her fortsættelse af vores serie om specifikke druer - for efter 20 minutters tid, så bliver du endnu klogere på Chardonnay-druen. |
Loire er en stor vinregion, som strækker sig over det vestlige og centrale Frankrig - og her finder man nogle af verdens mest delikate og forfriskende vine. Klimaet ligger lige på grænsen til at kunne modne druer ordentligt, så vinene kan være meget forskellige fra til år til år. Det er dog en region, man skal udforske, da der er mange forskellige druesorter og vinstile, man kan prøve, som også er bundet sammen af en lang række forskellige appellationer. I dette afsnit hiver vi fat i det mest overordnede, så du kan få et godt indtryk af, hvad Loire går ud på. |
Pinot Noir er uden tvivl verdens mest prestigefyldte drue, som også står bag verdens dyreste vine. Den er meget besværlig at dyrke, men hvis det gøres ordentligt, så kan man altså producere nogle majestætiske vine, der giver luksusoplevelser, som alle vinnørder jagter. I dette afsnit lærer du om denne vidunderdrues ophav og hvordan, den opfører sig. Du kommer også til at lære lidt om, hvordan vinplanter fungerer - og så ser vi selvfølgelig på, hvilke vinregioner, der leverer de bedste Pinot Noir-vine. |
Vi tager igen til Amerika, men denne gang skal vi til Californien i USA. Her er man kendt for en lang række forskellige vinstile, som er lavet på de populære europæiske druesorter. Det er en kæmpe vinregion, hvor vinene generelt har stor modenhed og varme, men man finder altså også kølige områder, hvor man kan lave elegante og mere lette vine. Lyt med nu og bliv klogere på vinhistorien, klimaet, druetyperne, appellationssystemet og de forskellige områder. |
Så skal vi til Alsace! Det er en af verdens bedste regioner for hvidvin, og Danmark er faktisk en af de lande, som drikker allermest Alsace-vin - og det giver god mening! Man får nemlig vanvittig meget vin for pengene - det er nemlig vine af topkvalitet, som bliver lavet her! Regionen ligger lige ved den tyske grænse - men Alsace er slet ikke lige så kompliceret at forstå som de tyske regioner - så du kan trygt læne dig tilbage og lytte med. I dette afsnit lærer du det grundlæggende om vinstilene, geologien, klimaet og historien bag Alsace. |
Når solens stråler kommer frem, og varmen begynder at suse indover landet, så begynder man automatisk at tænke på rosé! Vi elsker alle denne simple og forfriskende vinstil, og faktisks burde man drikke den året rundt – men det er ikke alle, som er klar over, hvad rosévin egentlig indebærer. Det lærer du dog i dette afsnit, og så bliver du også helt klar til at fyre noget ekspertviden af, når flaskerne bliver knappet op ude på terrassen og på strandturene. |
Tysk vin er højt elsket af vindrikkere over hele verden - og de vinprofessionelle er også pjattede med det - men de er nok mindre glade for at studere og lære om de regioner og det lovsystem, som står bag vinene. Det er nemlig ret kompliceret at finde hoved og hale i tysk vin - for det første er alting på tysk, og så kan deres lovsystem også virke ret forvirrende en gang i mellem. Lyt med, hvor Alexander vil koge Tyskland ned for dig, så du får lært alt det grundlæggende! |
Bourgogne er den mest prestigefyldte vinregion i hele verdenen! Hardcore vinnørder kan få våde drømme om Bourgogne - men man kan også få mareridt - for det er umuligt at mestre hele regionen til perfektion. Du kan altså bruge hele livet på at udforske Bourgogne - og du kan i den grad også bruge alle dine penge på at smage vinene herfra. Det er nemlig i Bourgogne, at de allerdyreste vine i verden kommer fra. Dette afsnit tager dog ikke en hel livstid, men derimod blot tyve minutter. |
Spanien er et stort land, som byder på mange forskellige vinstile - og eftersom, man bruger lokale druesorter, som nærmest ikke kopieres andre steder i verden, så får man nogle meget unikke vine. Man er især kendt for robuste rødvine, mousserende Cava-vine og friske hvidvine samt den legendariske sherry. Gør dig klar til et hurtigt crash course i vinregionerne fra Spanien. |
Piemonte-regionen producerer Italiens mest prestigefyldte vine. Vinene fra Barolo og Barbaresco kan blive rigtig dyre, og de er også blandt verdens mest eftertragtede vine, men der findes også rigtig mange gode hverdagsvine i regionen. Lyt med og lær om klimaet, jordbunden og de populære appellationer i Piemonte. |
Vi skal til Sydamerika, hvor både klimaet, landskabet og historien er en helt anden end i Europa. I dette afsnit dykker vi ned i Argentina og Chile, som gemmer på nogle af verdens bedste vine til prisen! Hør mere om hvordan vinindustrien startede i Sydamerika og lær om klimaerne, druerne og hvordan vinene smager. |
2020 er ved at være forbi, og vi skal nu alle til at fejre det kommende år på nytårsaften. Traditionen kræver, at der er Champagne til nytår, men der skal i den grad også være cocktails! Lyt med og lær om de perfekte nytårscocktails og bliv også klogere på en af danskernes favoritspiritus - nemlig gin. |