En perfekt Sherry til hors d’oeuvres, modne oste, nødder, kød og klar suppe.
Smagsnoter :
Farven - mørk mahogni.
Aromaen - forførende med nuancer af gammel eg og en nøddeagtig afslutning.
Smagen - blød, fyldig og mindre tør end en Amontillado. 18 års modning giver den dybde og en perfekt afrunding. Også dejlig som en behagelig aftendrink.
Det særlige ved Sherry er, at lagringen sker på fade, der kun er fyldt 4/5. Den sidste 1/5 er luft. Mellem luft og vin danner der sig et lag gær, der minder om skimmelsvampen på brie. Gæren mindsker sukkerindholdet, giver vinen karakter og beskytter mod luften. Sherry Fino lagrer under denne gær helt til tapningen. Amontillado er en fino, hvor gæren dræbes med alkoholtilsætning, hvorefter vinen lagrer videre under påvirkning af luftens iltning.
En Oloroso (som denne) er lagret længere end Fino og Amontillado, hvilket giver en mørkere og mere koncentreret vin. Det er også den mest alkoholholdige af de tre.
Vinen bliver fremstillet i byen Jerez, som som har lagt navn til Sherry. Firmaet Sánchez Romate har produceret Sherry (og Sherryeddike) her siden slutningen af 1800-tallet. Huset har en lang tradition for kvalitetsprodukter, i 1909 blev de f.eks. udnævnt til officiel leverandør til House of Lords i England og i 1917 blev de udnævnt til officiel leverandør til Vatikanet i Rom.
Læs mere om Sherry på
Romates hjemmeside.