Klassevin fra Sydfrankrig !
Vinen er lavet på 80% Syrah og 20% Grenache Noir. Vinmarkerne er syd- sydøst vendt, og jordbunden hvorpå vinstokkene gror, er sandholdig og rig på rullesten. Druerne sidder på stokke som er over 50 år gamle, og høstudbyttet er kun på 20 hektoliter per hektar, hvilket er ekstremt lavt. Det betyder at mosten besidder en tårnhøj koncentration og dybde, med meget komplekse elementer. De håndplukkes og undergår en streng sorteringsproces. Macerationen – førstegæringen, hvor saften ligger sammen med skallerne, foregår over en periode på 15-20 dage. Vinen lagres 12 måneder på franske egetræstønder, og filtreres inden den flaskes. Der produceres kun 5.000 flasker årligt.
Den har en dyb og mørk rubinrød, næsten sort farve. Bouquet'en er kompleks med noter af krydderier, og modne frugter som kirsebær, brombær, og solbær. Strejf af kakao og lakrids fornemmes også. Smagen er muskuløs, vedholdende, og tæt koncentreret. En massiv struktur, følges op af velintegrerede tanniner. Vinen afsluttes af en lang fløjlsblød eftersmag. Vi anbefaler at du hælder vinen på karaffel en time før servering, og drik den gerne ved cirka 16-18 grader. Prøv den til solide kødretter, vildt, eller modne oste.
Vinstyrke2.dk - 90 POINT:
"Her er vi i den tunge ende. Men det starter rigtig godt: Lækker, likorøs næse med indspark af vilde urter og tobak, heavy kirsebær og et touch af solbær. Smagen understreger det. En rigtig bamsevin. Frugten lever, men er pakket godt og grundigt ind i alkohol. Noter af fyldte chokolader (dem med Larsen Cognac) og et koncentrat af solbær og kirsebær folder sig ud i munden, mens de 15 procent niver i tandkødet."
Château la Bastide ledes af den karismatiske Guilhem Durand, som med et benhårdt fokus på kvalitet har ført ejendommen op blandt de bedste i Corbières. Samtidig har Guilhem bevaret jordkontakten, så selvom hans vine spiser kirsebær med de helt store, er priserne endnu menneskelige. En stor vin skal laves i marken, ikke i kælderen, så Guilhem Durand sørger for at hver vinstok yder sit ypperste. Det gør han blandt andet ved at plante dem meget tæt (over 5000 vinstokke pr hektar), så vinstokkene må slås om vandet, og skyde rødderne dybt ned i undergrunden i kampen for overlevelse. Det giver et lavt udbytte pr vinstok, men desto større koncentration og kompleksitet.
Corbiéres ligger i Languedoc, i Sydfrankrig. Med en gennemsnitlig nedbørsmængde på kun 400 mm om året er Corbières den tørreste appellation i Frankrig. Undergrunden i området er af meget varieret karakter, hvilket har medført, at man har valgt at inddele appellationen i ikke mindre end 11 underdistrikter. Det er stadig Carignan-druen, der er den mest anvendte til vin fra Corbières. Den er dog på stærk tilbagegang, siden man indførte en lokal regel om, at den maksimalt måtte udgøre 50-70% af en given Corbiéres vin. Til at erstatte Carignan har man især valgt at satse på Mourvèdre, Cinsault og Syrah, hvilket bl.a. har været med til at forøge og højne de røde Corbières vines smagsmæssige spændvidde.
Corbières-området producerer også enkelte hvide vine, primært på Bourboulenc, Roussanne og Grenache Blanc, der som gennemgående fællestræk har en behagelig tørhed og friskhed.